00 Kč

V košíku zatím nic není

Procházet doporučené produkty

Způsoby doručení

  • Česká pošta Česká pošta - Balík do ruky 99 Kč
  • Česká pošta Česká pošta - Balíkovna79 Kč
  • Zásilkovna Zásilkovna - Doručení domů 99 Kč
  • Zásilkovna Zásilkovna - Výdejní místa 69 Kč
  • Knižní tipy

Filmové adaptace knih, které stojí za přečtení

Připojte se k nám a podívejte se na knihy, které posloužily jako inspirace pro filmová zpracování. Zjistěte, jaké knihy stály u zrodu těchto filmů!

Kniha a film - dvě odlišné média, ale s podobným cílem: vyprávět nám fascinující příběhy. Máte rádi filmy, které vás uchvátí, ale stále hledáte tu správnou knihu, která vás pohltí stejně jako váš oblíbený film? Přišli jsme vám na pomoc! V dnešním článku představíme tipy na knihy, které byly zfilmovány.

V rámci světa knih a filmů můžeme rozdělit čtenáře a diváky do dvou základních táborů. Na jedné straně máme ty, kteří dávají přednost čtení knihy před sledováním filmové adaptace, a na druhé straně jsou ti, kteří se nejdříve podívají na film a až poté se pustí do knižního dobrodružství. Kam se přikláním já? To se dozvíte na konci tohoto článku. 

Na západní frontě klid - Erich Maria Remarque

Nejslavnější autorův román z prostředí první světové války vypráví příběh o generaci chlapců, kteří s nadšením a pýchou opustili školní lavice v roce 1914, následujíc prapory a vojenskou hudbu směrem do válečného pekla. Po návratu byli zničeni na duchu i na telě, přestože unikli smrti. Střet s krutou realitou je ponamenal na celý život. 

Krvavé prachy: Osedžské masové vraždy a zrod FBI - David Grann

Nesmírné bohatství těchto lidí, přivolalo sérii záhadných vražd...
Ve 20. letech 20. století jsou za záhadných okolností zavražděni příslušníci indiánského kmene Osedžů, což vyvolá rozsáhlé vyšetřování FBI, do kterého je zapojen i J. Edgar Hoover. Jde o první tak rozsáhlý případ, který FBI vyšetřuje. Každý další krok odhaluje nová zlověstná tajemství a zločinná spolčení.

V říjnu tohoto roku byl příběh zfilmován pod názvem Zabijáci rozkvetlého měsíce,v němž hlavní role ztvárňují Leonardo DiCaprio a Robert de Niro.

Milé dítě - Romy Hausmannová 

Jako další tip pro vás máme thriller s názvem "Milé Dítě", který vypráví o tom, jak únosce a vrah unesl 23letou ženu a čtrnáct let ji držel zamčenou v chatě bez oken uprostřed lesa. V tomto vězení porodila dvě děti. Každý den v této rodině probíhá podle přesného plánu: jídlo, chození na záchod - všechno je přísně řízeno. Večer zpívá svým dětem písničky na dobrou noc, ve dne vyučuje.Otec se stará o svou rodinu a chrání ji před světem tam venku.A nikdo mu nemůže jeho ženu a děti vzít, protože nikdo neví, kde jsou...

 Knižní předloha k seriálu „Milé dítě“ - mysteriózní thrillerové minisérii z produkce platformy NETFLIX.

Spolubydlící - Christina Laurenová

Příběh vypráví o Holland Bakkerové, která pracuje jako asistentka v divadle, chce se chce stát spisovatelkou. Už šest měsíců ale nenapsala ani řádku. Místo toho den co den postává ve stanici metra na Padesáté ulici a dychtivě poslouchá, když hraje On. Calvin, s těma nejkrásnějšíma zelenýma očima, neodolatelným irským přízvukem a ďábelskými prsty na strunách kytary. Právě takového sólistu by nutně potřebovali v divadle. Jenže to má drobný háček: Calvin je ve Státech už pár let nelegálně. Nenašla by se nějaká cesta, jak pro něj získat povolení k pobytu? Co třeba fingovaný sňatek?

Kniha Spolubydlící se v USA stala bestsellerem a předlohou pro hollywoodské filmové zpracování.

Síla psa - Thomas Savage

Kniha Síla psa vypráví o dvou bratrech Philovi a Georgovi, kteří jsou nejen bratry ale i obchodními partnery. Phil je chytrý, George těžkopádný. Phil je vysoký, má ostře řezané rysy, George je podsaditý a zamlký. Phil je vynikající šachista, vášnivý čtenář - George se učí pomalu a věnuje se vedení ranče a obchodu. Když se George nečekaně ožení s mladou vdovou a přivede si ji na ranč, rozpoutá Phil nesmiřitelný boj, jen aby bratrovu manželku zničil. 

Stejnojmenný film s Benedictem Cumberbatchem a Kirsten Dunstovou v hlavních rolích je dostupný na Netflixu. Na festivalu v Benátkách 2021 získala režisérka filmu Jane Campionová Stříbrného lva za nejlepší režii. Ve stejné kategorii film bodoval také na Oscarech 2022.


A teď k tomu podstatnému! Do jaké týmu tedy patřím?  Patřím do týmu těch, kteří dávají přednost čtení knihy před sledováním filmu, ale nebojte se, nejsem tím, kdo soudí, zda si někdo film raději pustí před knihou. Každý má své preference, ať už si nejprve pustí film a knihu přečte potom, nebo naopak. A jak to máte vy? :) 


 
Zpět nahoru